Przepyszne pizzowe przekąski na wiele okazji. Idealne dla dzieci i dorosłych.
Te pizzerinki moja rodzina uwielbia. Kiedy tylko je zrobię zawsze powtarzają, że jest to smakołyk szczególnie polecany przez Urwisa 😋😊. No więc polecam z całego serca. Łapcie przepis i smakujcie!!!
Te pizzerinki moja rodzina uwielbia. Kiedy tylko je zrobię zawsze powtarzają, że jest to smakołyk szczególnie polecany przez Urwisa 😋😊. No więc polecam z całego serca. Łapcie przepis i smakujcie!!!
Składniki (u nas ok. 11 przekąsek):
- 300 g mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka przypraw do pizzy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Dodatki - to co lubicie - u nas kiełbasa, szynka, papryka czerwona, ser (typ mozarella)
Wykonanie:
W misce kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, dolewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i dosypujemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia (na 10-15 min).
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, spieniony zaczyn i oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić dwoją objętość.
Robimy sos - na patelnię wykładamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i oliwą. Trzymamy na palniku aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.
Z ciasta formułujemy placuszki. Ja rozwałkowałam ciasto, a córka kubkiem wykrawała krążki. Wyszło nam 11 krążków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy krążek smarujemy łyżką sosu. Na wierzch Ania układa ulubione dodatki. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Nasze piekły się ok. 15 min.
Gotowe!!!
Aż ślinka cieknie na sam widok......Pycha.
OdpowiedzUsuń