Przepyszna karkówka według receptury cioci Józi. Z tego przepisu zawsze wychodzi krucha i soczysta.
To już przepis raczej dla dorosłej części domowników, ale postanowiłam, że znajdzie się i tutaj na blogu (chyba muszę pomyśleć nad osobnym działem....a kiedy Urwis "śpi"...😁). Wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto!
W przygotowaniu pomaga mi 5-letnia Ania.
Składniki:
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, lekko ubijamy i podsmażamy z obu stron. Cebule kroimy w plastry, korniszony w słupki, a grzybki w plasterki. Cebulę, część grzybków i korniszony mieszamy razem. Pozostałą część grzybków układamy na dno naczynia żaroodpornego. Na grzybki kładziemy karkówkę, a na to znów grzybki wymieszane z cebulą i korniszonami.
Wodę z korniszonów mieszamy z 3 łyżkami ketchupu pikantnego, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Tak przygotowaną karkówkę dusimy pod przykryciem w piekarniku ok 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Karkówka prezentuje się tak 😉
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 1 słoik korniszonów (słoik 0,5 l)
- grzybki – mogą być mrożone lub pieczarki
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz
- dodatkowo - olej do podsmażenia karkówki
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, lekko ubijamy i podsmażamy z obu stron. Cebule kroimy w plastry, korniszony w słupki, a grzybki w plasterki. Cebulę, część grzybków i korniszony mieszamy razem. Pozostałą część grzybków układamy na dno naczynia żaroodpornego. Na grzybki kładziemy karkówkę, a na to znów grzybki wymieszane z cebulą i korniszonami.
Wodę z korniszonów mieszamy z 3 łyżkami ketchupu pikantnego, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Tak przygotowaną karkówkę dusimy pod przykryciem w piekarniku ok 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Karkówka prezentuje się tak 😉
Życzymy smacznego !!!
Jaka ilość dodajemy soli i pieprzu do zalewy?
OdpowiedzUsuńCzy Karczek doprawiamy przed smażeniem?
Z czym najlepiej podawać?
Wygląda smacznie chyba spróbuję zrobić :)
Ilość soli i pieprzu - ja dałam ok. pół łyżeczki soli/pół pieprzu - ale to zależy jak kto lubi.
UsuńNie doprawiam mięsa przed smażeniem.
My zajadamy z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłek.
A po smażeniu przyprawia pani karkówkę jak tak to czym?
OdpowiedzUsuńNie przyprawiam, robię tak jak w przepisie. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam karkówkę według tego przepisu, ale to nie są moje smaki.
OdpowiedzUsuń