Szybki placek z owocami na każdą okazję. Prosty klasyk, a taki przepyszny. Sprawdzony przepis na idealny biszkopt.
Szybkie w przygotowaniu i banalnie proste ciasto - możecie je przygotować razem z dziećmi. Sprawdzi się na wiele okazji. Uwielbiam to, że można je modyfikować na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, biszkopt można dodatkowo przekroić i posmarować słodką śmietanką czy konfiturą. A więc komponujcie tak jak lubicie i smacznego!!!
Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 24x29 cm):
- 5 dużych jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 maki tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- owoce
- galaretka
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min.
Biszkopt odkładamy do wystygnięcia. Ja biszkopt dodatkowo nasączam - dziś wykorzystałam zalewę z brzoskwini - biszkopt będą jadły dzieci - ale możecie użyć nawet alkoholu. Biszkopt można dodatkowo przekroić i posmarować np. słodką śmietanką. My jednak pozostajemy dziś przy samym biszkopcie.
Na przestygnięty biszkopt wykładamy owoce - u nas brzoskwinie z puszki. Owoce zalewamy ulubioną galaretką. Wkładamy do lodówki, aby galaretka lepiej stężała.
Szybkie i proste przepisy są najlepsze.
OdpowiedzUsuń