Domowe bułeczki ze starego przepisu naszej babci. Z tego przepisu wychodzą idealne. O wiele lepsze niż ze sklepu.
Upieczenie domowych bułeczek wcale nie jest trudne. Wypróbujcie ten przepis. Bułeczki wychodzą mięciutkie i puszyste. Jest to stary przepis naszej babci - dodatkowo ubogaciłam go czarnuszką. Bułki idealne na śniadanie.
W przygotowaniu bułeczek pomaga mi 5-letni Urwis, ćwicząc małe rączki.
Składniki (na 10 bułeczek):
- ok 3 szklanki mąki pszennej (plus ok 1/2 szklanki mąki do podsypywania, by uzyskać właściwą elastyczność ciasta)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka średniej wielkości
- 4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnuszki
- opcjonalnie: roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Rozczyn: Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia i zwiększenia objętości.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka, sól oraz dolewamy wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy masło i czarnuszkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od rąk - w razie konieczności sukcesywnie podsypuj odrobinę mąki (ja podsypywałam). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość (moje rosło ok 1,5h).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę podsypaną mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na ok. 10 części i formułujemy bułeczki. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zrób odstępy między bułeczkami) i pozostawiamy do napuszenia (na ok 15 min). Następnie bułeczki możesz naciąć nożykiem robiąc znak X i posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-18 min do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Nasze bułeczki po upieczeniu:
Super bułeczki z moją ulubioną czarnuszką. Dziękuję za prosty przepis.
OdpowiedzUsuń