Chrupiące domowe bułeczki z ciasta na pizzę. Sto razy lepsze niż sklepowe. Idealne na śniadanie.
Te pszenne bułeczki często robię na weekendowe śniadanie. Są bardzo proste w przygotowaniu, puszyste i chrupiące. U nas znikają od razu z masełkiem - mniam mniam😊.
Składniki (na ok. 10 bułeczek):
- 400 g mąki - najlepiej typ 550
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- do posmarowania bułek: ok. 15 ml oliwy lub roztrzepane jajko z mlekiem
- opcjonalnie: sezam/słonecznik
Wykonanie:
Do miski wkruszamy drożdże, dosypujemy jedną łyżeczką cukru i dolewamy 50 ml wody. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia.
Do większego naczynia wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy oliwę, spieniony zaczyn oraz pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż powstanie zwarta kula, ciasto powinno odchodzić od brzegów miski (ciasto jest dość lepkie, w razie potrzeby możesz podsypać odrobinę mąki ale nie za dużo). Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 30 min - powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C. Ciasto dzielimy na ok. 10 części z każdej formułujemy bułeczkę. Bułeczki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem lub obtoczyć w oliwie (palce moczymy w oliwie, bułeczki jeszcze raz bierzemy w dłonie, tak by oliwa znalazła się na całej bułce). U nas wersja z oliwą.
Apetycznie się prezentują...
OdpowiedzUsuń