Naprawdę szybkie w wykonaniu gofry z prostych składników. Idealne na deser.
U nas dziś gofry trochę w innym wydaniu. Łapcie przepis - nasze znikły w mig! Gofry są szybkie i proste w wykonaniu - w przygotowaniu ciasta mogą więc pomóc dzieci.
Składniki (na ok. 7 dużych gofrów):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży banan
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do posypania cukier puder/ dżem - nam najlepiej smakują z konfiturą śliwkową
Wykonanie:
Rozgrzej gofrownicę (powinna mieć min. 1100 w).
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Do drugiej miski przekładamy składniki sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, kakao), dodajemy żółtka, olej, mleko oraz rozgnieciony banan. Wszystkie składniki miksujemy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy aż składniki połączą się.
Gofrownicę smarujemy pędzelkiem nasączonym olejem, wlewamy porcje ciasta i pieczemy gofry ok. 3-4 minuty.
Gofry nie są zbyt słodkie, więc można dodać do ciasta cukier jeśli wolicie takie bardziej słodkie. My posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą - pycha !
Oto nasze gofry:
Idealne na podwieczorek.
OdpowiedzUsuń