Roladki jajeczne


Proste w przygotowaniu roladki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Można je zabrać do szkoły czy pracy.


Przepis na przepyszne roladki, które goszczą dziś u nas na śniadaniu. Uwielbiam takie śniadania, bo podane inaczej cieszą oko, a roladki znikają w mig. Taką roladę można przygotować też wieczorem, a rano zapakować na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Omletowa przystawka sprawdza się też podczas domówek. Łapcie więc przepis!

Składniki na omlet (ze składników zrobiłam dwa omlety):
  • 6 jajek (u mnie dość spore jajka od kurek teściowej 😉)
  • 5-6 łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania patelni

Składniki - nadzienie (na dwa omlety):
  • serek śmietankowy ok. 200 g
  • posiekany koperek
  • łosoś wędzony w plastrach (u nas 100 g - jeśli lubicie więcej rybnego nadzienia można dodać więcej)
  • 1 ogórek pokrojony w długie słupki



Wykonanie:

Jajka ubijamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy na niewielkim ogniu omlety z dwóch stron. Omlety (u mnie dwa) - odkładamy do wystudzenia.


Omlety smarujemy serkiem. Następnie serek posypujemy koperkiem, układamy plastry łososia i słupki ogórka. 






Omlet zwijamy w roladę. Owijamy folią (końce skręcamy jak cukierki, by rolada zachowała kształt) - i chowamy do lodówki.





Schłodzone rolady wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki. Można podać z ulubioną sałatką.





Życzymy smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i zapewne tak smakują....

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Zamiast tortilli. Jutro robię!

    OdpowiedzUsuń