Pączki, które są zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych. Smakują wyśmienicie.
Do pączkowego świętowania pozostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Są to pączki - bułeczki, które moja rodzina uwielbia. Przepyszne, puszyste nawet na drugi dzień. No i nie są smażone na głębokim oleju 😉. W ich wykonaniu pomaga 4,5 -letnia Ania.
Do pączkowego świętowania pozostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Są to pączki - bułeczki, które moja rodzina uwielbia. Przepyszne, puszyste nawet na drugi dzień. No i nie są smażone na głębokim oleju 😉. W ich wykonaniu pomaga 4,5 -letnia Ania.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka lekko ciepłej wody
- ok. 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 100 g marmolady wieloowocowej
- 1 łyżka konfitury różanej (u nas domowa)
- cukier puder
Wykonanie:
W misce kruszymy drożdże, wsypujemy cukry, sól i wlewamy wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy 1 całe jajo, 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania pączków), dodajemy olej i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy rękoma aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni (jeśli tak jest dosyp mąki). Tak przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką (powinno podwoić swoją objętość) .
Następnie ciasto dzielimy na ok. dwanaście równych kawałków, z każdego formułujemy bułeczki. Bułeczki nadziewamy konfiturą - spłaszczamy na placuszek, wkładamy konfiturę i zaklejamy, delikatnie formułując bułeczkę.
Bułeczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (bułeczki przykrywamy ściereczką).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C. do zarumienienia.
Pycha!!!
OdpowiedzUsuńTo bułka a nie pączek
OdpowiedzUsuńJak długo piec te pączki?
OdpowiedzUsuńNasze były ok. 15 min :). Ale każdy piekarnik jest inny.
UsuńW jakiej temperaturze?
UsuńPieczemy w temp.180 st.C do zarumienienia.
UsuńSzkoda, że nie można wydrukować przepisu, nie chce mi się przepisywać
OdpowiedzUsuńMożna skopiować do notatnika albo Worda i wydrukować..
UsuńMożna wydrukować
UsuńA czy można do środka dać budyń, zamiast dżemu?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z marmoladą. Proszę próbować 🙂.
UsuńZ nutella też dobre i z kakao
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Pozdrawiam.
UsuńPiec z termoobiegiem góra - dół ?
OdpowiedzUsuńPiekę z opcją góra - dół bez termoobiegu.
UsuńJuż upieczone, są pyszne w sam raz na tłusty czwartek
OdpowiedzUsuńŻyczymy smacznego i pozdrawiamy.
UsuńCo robię źle że paczki mi popękały i wyleciało nadzienie?
OdpowiedzUsuńMoże zbyt dużo nadzienia... Marmolada powinna być dość twarda, pączek należy bardzo dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu.Pozdrawiam.
UsuńA co z tym olejem hmmmm?
OdpowiedzUsuńChyba do ciasta...
Tak do ciasta. Pozdrawiam 😊
Usuńile tego oleju dodajemy ?
OdpowiedzUsuń4 łyżki oleju - tak jak w przepisie 🙂. Pozdrawiam
UsuńOdradzam olej, ciasto drożdżowe musi być z masłem. Na 1/2kg mąki rozpuścić i przestudzić 5dkg masła. Olej powoduje, że ciasto jest nieapetyczne, ma dziwny posmak
UsuńJa bym dała mleko zamiast wody
UsuńA czy można nadziewać po upieczeniu
OdpowiedzUsuńTak, ale lepiej od razu skleić z nadzieniem. Pozdrawiam.
UsuńZrobilam nadzienie z dzemem I nutella sa przepyszne 😋
OdpowiedzUsuńZamiast cieplej wody dodalam mleko 😋
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mleko, a nie woda.
UsuńBrawo! Jak pączki to tylko mleko! Ale co to za pączki z wodą, bułeczki zwykłe.
UsuńA mozna nadziewac po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak, ale jak dla mnie lepiej od razu skleić z nadzieniem. Pozdrawiam.
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
UsuńPolecam pyszne
OdpowiedzUsuńWyszły fantastyczne! Pyszne! Cudo 😊, miałam małe jajka, więc dodałam jedno żółtko więcej, choć nie wiem, czy to istotnie wpłynęło na ciasto 🙂. W każdym razie przepis jest cudowny, gratuluję! Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, smacznego 🙂🙂.
UsuńUpiekłam i wyszły mi bardzo suche ,bez popicia trudno jeść 😭 czemu ?
OdpowiedzUsuńMoże za długo w piekarniku i wysuszyło.
UsuńTen przepis znalazłam przez przypadek... Dzisiaj upiekliśmy, pycha..🤤
OdpowiedzUsuńBułeczki są pyszne! Właśnie robię drugi raz. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę 😉 i smacznego 😋
UsuńPycha 😋
OdpowiedzUsuń😋😋😋. Cieszę się że smakują.
UsuńCzy przed wstawieniem pączków nagrzewamy piekarnik?
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńZdecydowanie masło zamiast oleju. Na 1/2 kg mąki 10dkg (rozpuszczone i przestudzone - ciepłe) i nie woda, tylko mleko 3,2%.
OdpowiedzUsuńCiasto jest smaczniejsze delikatniejsze, im więcej żółtek dodamy ☺️
Zrobiłam według przepisu i wyszły pyszne, mieciugkie i delikatne.
UsuńWłaśnie zajadamy jeszcze cieplutkie
OdpowiedzUsuńSą pyszne,mieciutkie i delikatne u mnie nadzienie to krem pistacjowy
Polecam przepis.
🙂👍 Serdecznie pozdrawiam.
Usuń