Pączki pieczone z piekarnika


Pączki, które są zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych. Smakują wyśmienicie.

Do pączkowego świętowania pozostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Są to pączki - bułeczki, które moja rodzina uwielbia. Przepyszne, puszyste nawet na drugi dzień. No i nie są smażone na głębokim oleju 😉. W ich wykonaniu pomaga 4,5 -letnia Ania.

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • ok. 100 g marmolady wieloowocowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (u nas domowa)
  • cukier puder



Wykonanie:

W misce kruszymy drożdże, wsypujemy cukry, sól i wlewamy wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy 1 całe jajo, 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania pączków), dodajemy olej i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy rękoma aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni (jeśli tak jest dosyp mąki). Tak przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką (powinno podwoić swoją objętość) .


Następnie ciasto dzielimy na ok. dwanaście równych kawałków, z każdego formułujemy bułeczki. Bułeczki nadziewamy konfiturą - spłaszczamy na placuszek, wkładamy konfiturę i zaklejamy, delikatnie formułując bułeczkę.





Bułeczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (bułeczki przykrywamy ściereczką).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C. do zarumienienia.


Pączki po upieczeniu prezentują się tak:





My posypaliśmy je cukrem pudrem. 



Pączki z podanych składników można też smażyć na głębokim tłuszczu, ja jednak zawsze piekę je w piekarniku.


Życzymy smacznego !!!



52 komentarze:

  1. To bułka a nie pączek

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo piec te pączki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie można wydrukować przepisu, nie chce mi się przepisywać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można skopiować do notatnika albo Worda i wydrukować..

      Usuń
  4. A czy można do środka dać budyń, zamiast dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z marmoladą. Proszę próbować 🙂.

      Usuń
    2. Z nutella też dobre i z kakao

      Usuń
  5. Piec z termoobiegiem góra - dół ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już upieczone, są pyszne w sam raz na tłusty czwartek

    OdpowiedzUsuń
  7. Co robię źle że paczki mi popękały i wyleciało nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zbyt dużo nadzienia... Marmolada powinna być dość twarda, pączek należy bardzo dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu.Pozdrawiam.

      Usuń
  8. A co z tym olejem hmmmm?
    Chyba do ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. 4 łyżki oleju - tak jak w przepisie 🙂. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Odradzam olej, ciasto drożdżowe musi być z masłem. Na 1/2kg mąki rozpuścić i przestudzić 5dkg masła. Olej powoduje, że ciasto jest nieapetyczne, ma dziwny posmak

      Usuń
    3. Ja bym dała mleko zamiast wody

      Usuń
  10. A czy można nadziewać po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale lepiej od razu skleić z nadzieniem. Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Zrobilam nadzienie z dzemem I nutella sa przepyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast cieplej wody dodalam mleko 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie mleko, a nie woda.

      Usuń
    2. Brawo! Jak pączki to tylko mleko! Ale co to za pączki z wodą, bułeczki zwykłe.

      Usuń
  13. A mozna nadziewac po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale jak dla mnie lepiej od razu skleić z nadzieniem. Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Polecam pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszły fantastyczne! Pyszne! Cudo 😊, miałam małe jajka, więc dodałam jedno żółtko więcej, choć nie wiem, czy to istotnie wpłynęło na ciasto 🙂. W każdym razie przepis jest cudowny, gratuluję! Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam i wyszły mi bardzo suche ,bez popicia trudno jeść 😭 czemu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo w piekarniku i wysuszyło.

      Usuń
  17. Ten przepis znalazłam przez przypadek... Dzisiaj upiekliśmy, pycha..🤤

    OdpowiedzUsuń
  18. Bułeczki są pyszne! Właśnie robię drugi raz. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy przed wstawieniem pączków nagrzewamy piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdecydowanie masło zamiast oleju. Na 1/2 kg mąki 10dkg (rozpuszczone i przestudzone - ciepłe) i nie woda, tylko mleko 3,2%.
    Ciasto jest smaczniejsze delikatniejsze, im więcej żółtek dodamy ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam według przepisu i wyszły pyszne, mieciugkie i delikatne.

      Usuń
  21. Właśnie zajadamy jeszcze cieplutkie
    Są pyszne,mieciutkie i delikatne u mnie nadzienie to krem pistacjowy
    Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń