Domowa nutella


Domowy krem kanapkowy z prostych składników i znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu. U nas jest hitem!


Poniżej przepis na nutellę, którą zrobicie razem z dziećmi w domu. Szybka w wykonaniu, a przede wszystkim z kilku prostych i wiadomych składników (kremy do kanapek zawierają wiele przedziwnych składników 😉). W smaku - według moich najbliższych - lepsza od tej ze sklepowych półek. Koniecznie wypróbuj przepis! Zapraszamy na nutellę Urwisa 😄.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki orzechów laskowych prażonych bez skórki (bez dodatku soli i cukru)
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego)
  • 2 kopiaste łyżki kakao (naturalnego)
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 1/2 laski wanilii




Wykonanie:
Orzechy laskowe blendujemy z krótkimi przerwami aż osiągną płynną konsystencję. Na początek blendowania wygląda to tak:



Ale już po kilku minutach mamy płynną konsystencję:





Następnie mleko wlewamy do rondelka. Pół laski wanilii przekrawamy wzdłuż, otwartą laskę, dodajemy do mleka. Mleko na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z palnika. Aby usunąć laskę wanilii, mleko przelewamy przez sitko. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zblendowanych orzechów dodajemy zimne mleko, miód, kakao i jeszcze chwilkę blendujemy.


Gotowy krem prezentuje się tak:




Nutellę przekładamy do słoiczka. Zamknięty przechowujemy w lodówce. U nas znika po około tygodniu. Super smakuje z domowym chlebkiem (na zdjęciu) - przepis tutaj https://www.urwiswakcji.pl/2020/07/pieczemy-chleb-smaczna-matematyka.html lub z bułeczką https://www.urwiswakcji.pl/2020/11/najlepsze-domowe-bueczki-pszenne-na.html




Życzymy smacznego !!!




1 komentarz:

  1. Mniam, mniam....,ale apetycznie wygląda. Ekstra przepis Urwisie.

    OdpowiedzUsuń