Przepis na domowe rogaliki, których wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ulubione rogaliki mojej córki.
Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.
Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.
Składniki (na 16 rogalików):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego
nadzienie:
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia.
Farsz: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku pod przykryciem z 1 łyżką masła i odrobiną wody aż jabłka zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z jedną jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy drożdże z jogurtem. Całość mieszamy (mikserem), a następnie już rękoma zagniatamy ciasto na gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 min.
Zrobiłam i bardzo szybko znikły z talerza. Robimy ponownie, dzięki za prosty przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu może być mleko
UsuńDo ciasta na te rogaliki zawsze używam jogurtu. Zapraszam po inne przepisy na rogaliki z użyciem mleka, które znajdzie pani na moim blogu. Pozdrawiam.
UsuńJa daje śmietankę 18%
UsuńTeż daje taka śmietanę
UsuńJa dałam śmietanę 30% bo jogurtu nie miałam i wyszły idealne.
UsuńRobilam z tego przepisu rogaliki polecam super
UsuńBardzo pyszne
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam 🤗😊
UsuńTe rogaliki to pychota. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo szybki przepis. Rogaliki przepyszne.
OdpowiedzUsuńRogaliki pyszne !Robiłam z nutellą. Rewelacja !Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńile tego masła
OdpowiedzUsuń100g zimnego masła.
Usuńile tych dr0żdzy
OdpowiedzUsuń25 g świeżych drożdży.
Usuń25 g świeżych drożdży to ile to będzie instant drożdży ? , wygladają cudownie chciałabym zaeksperymentować .
OdpowiedzUsuńZawsze robię ze świeżymi drożdżami, proszę poszukać przeliczniki w Internecie. Pozdrawiam.
UsuńInstant drożdżowy to 7g i daje się na 500g mąki
UsuńRobiłam super rogaliki.Szybko się robi. Czy można dać same żółtka? Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTak - ja daję same żółtka, białko wykorzystuję do posmarowania rogalików. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiamy :)
UsuńTo w przepisie powinno pisać " żółtka" a nie jajka! Dobrze, że popatrzyłam w komentarze, wg. tego przepisu robię pierwszy raz!
UsuńZgadzam się powinni pisać żółtka
Usuń. Wszystko w przepisie jest dobrze napisane, wystarczy czytanie ze zrozumieniem!!! W składnikach wykazano 2 jajka a w opisie wykonania ciasta wyraźnie napisano żółtka. Ludzie ,zacznijcie uważnie czytać
UsuńBrawo
UsuńJa też takie piekę smacznego same żółtka
UsuńStanisława Krasoń
Mało słodkie i w ogóle ciasto jakieś dziwne, jakby nie drożdżowe.Mam lepszy przepis z mlekiem zamiast jogurtu, większą ilością cukru i całymi jakami a nie zabawa z oddzielaniem żółtek.
OdpowiedzUsuńNikt nie karze pani robic tych rogali
UsuńRogaliki pyszne
UsuńMoja córcia 7 lat z apetytem zjadła.
Bardzo się cieszę, że smakowały. Serdecznie pozdrawiamy.
Usuńjak dla mnie to dobre, tylko soli do ciasta brakuje....
OdpowiedzUsuńZrobiłam drożdże z jogurtem i doczekałam 15 min i nie spulchnily się tak jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńMożliwe że jogurt był za zimny. Może drożdże potrzebowały więcej czasu. Proszę odstawiać w ciepłe miejsce.Pozdrawiam.
UsuńMi też się nie spulchniły i wlałam takie ale wszystko wyszło super
UsuńPrzepyszne ,wnuczek niejadek pochłonął wszystko co mu przynioslam.Robię ponownie na Sylwestra
OdpowiedzUsuńSa super kiedys robilam z podobnego przepisu 👍
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam-bardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.Ja dodałam troszeczkę soli do mąki-bo sól podbija słodycz.Nie są bardzo słdkie i to jest ich zaleta a nadzienie to powidła.Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis.pozdrawiam!Grażyna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCudowne ! Miękkie pulchne a co najlepsze szybko się robi .dziękuję za przepis !!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego :)
UsuńZmylił mnie przepis w którym są dwa jajka. Dałam całe i nie mogłam uzyskać gęstego ciasta. Dodałam jednak jeszcze szklankę mąki i wyszły ok.
OdpowiedzUsuńTrzeba czytać całość z zrozumieniem
UsuńUpiekłam dzisiaj. Przepis super, wszystko jasno napisane, zaczyn urósł / w piekarniku na 30 stopni, uchylone drzwiczki, bo chłodno w domu /. Rogaliki pyszne. Dziękuję za przepis, bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńSmacznego:) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo smaczne .Robię już kolejny raz ,bo to nasze ulubione 😘
UsuńA zamiast jogurtu można dać śmietanę?
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze na jogurcie. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJa dzis pieklam I dodalam serek naturalny I wyszly przepyszne
UsuńPozdrawiam i smacznego 🙂
UsuńPrzepyszne!!!!!!!! Zrobiłam potrójną porcję i dobrze, bo znikają blyskawicznie
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂 Pozdrawiam
UsuńSuper, robiłam z kremem Nutella , polecam
OdpowiedzUsuńZainspirowal mnie ten przepis fo zrobienia go z jogurtem kokosowym i zamiast masla mysle o roslinnym bo u nas duze uczulenie na mleko :(
OdpowiedzUsuńA co z białkami ,nic pani nie wspomina
OdpowiedzUsuńBiałkiem smarujemy rogaliki przed włożeniem ich do piekarnika. Pozdrawiam.
UsuńWlasnie sie zabieram do roboty.
OdpowiedzUsuńAle szkoda ,ze nie ma w nawiasie :
gramow, ml.itd.
To zawsze jest pewniejsze.
Pozdrawiam
PO CO GRAMATURA WSZYSTKO JEST JASNO OPISANE
UsuńBardzo smaczne rogaliki - i z jabłkami, i z marmoladą:) Piekłam kilka minut dłużej, żeby się ładnie zrumieniły. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy rogaliki na drugi dzień są dalej puszyste
OdpowiedzUsuńJak dla mnie tak 😊. Pozdrawiam.
UsuńSuper rogaliki, robię z nutellą Polecam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam robiłam rogaliki dla nas są Super 👍 dzięki ♥️😋🤪za szybko znikają 🤣
OdpowiedzUsuńSmacznego🙂 U nas też znikają bardzo szybko 😊. Pozdrawiamy.
UsuńRogaliki rewelacja!!! Przepychota :) Dziękuję i Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSmacznego 😊 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDziękuję za super przepis, rogaliki wyszły bardzo mięciutkie i puszyste, polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂
UsuńA czy mozna dac zamiast jogirtu . zsiadle mleko???
OdpowiedzUsuńmam swoje. . .
Nie próbowałam z mlekiem. Pozdrawiam.
UsuńNajlepszy przepis jaki natrafiłam w internecie.A co do wykonania,to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.A nie ,od razu komentować. Pozdrawiam autorkę przepisu!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne rogaliki Już drugi raz robiłam Na drugi dzień również są miękkie Przepis na długo zostanie u nas w kuchni
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie.
UsuńA 2szklanki maki to ile gram ? :(
OdpowiedzUsuńCo zrobić jak ciasto się rozwarstwia jaka jest przyczyna
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis już upiekłam i niknęły zrobię następne pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepyszne😋😋😋😋😋 Najlepsze jakie robilam kiedykolwiek🥰 Dziekuje i buziakow moc😘
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊 Smacznego 🤗
Usuńwszystko jest dobrze z przepisem tylko trzeba zrozumjec i umjec zrobic
OdpowiedzUsuńBiałka też ubijamy?
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić nadzienie na marmolade z dzikiej róży??
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. 😊
UsuńDziś zrobiłam, pyszne
OdpowiedzUsuńDo ciasta dajemy całe jajka czy żółtka prosze o odpowiedz 🙏🏻
OdpowiedzUsuńDodajemy tylko żółtka. Białka wykorzystujemy do posmarowania rogalików 😉
UsuńSuper przepis bardzo prosty rogaliki pyszne 😋😋😋
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Pozdrawiam. 🤗
UsuńDzień dobry, nie wiem co poszło mi nie tak ale ciasto płynęło dodałam pół szklanki więcej mąki i dalej było lepkie bardzo lepkie?
OdpowiedzUsuńHmm... A czy pozostałe proporcje (jogurt, zimne masło) zostały zachowane jak w przepisie. Jeśli jest zbyt lepkie proszę dosypać mąki, ale też nie za dużo bo rogaliki będą twarde. Ciasto trzeba też dość dobrze wyrobić w dłoniach, na początku będzie lepkie, ale sukcesywne dosypywanie mąki sprawi że stanie się mięciutkie, delikatne i nie będzie kleić się do dłoni. Proszę próbować 😉Pozdrawiam serdecznie 🤗.
UsuńWitam, tak zgonie z przepisem później dodałam mąki 1,5 szklanki bo nie mogłam ogarnąć ciasta 😉 może to zależy jaki jogurt? Rogaliki w smaku pyszne i mimo większej ilości mąki puchate 😉dzieciaki zmiotły blyskawicznie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam serdecznie 🙂.
UsuńIle tej maki?
OdpowiedzUsuń2 szklanki, moja szklanka ma pojemność 250 ml.
UsuńMoje szklanki duraleksowe, takue zwykle, to trochę mało
UsuńMusiałam dosypac w czasie zagniatania. Ogólnie pyszne rogaliki.
Rogaliki są bardzo pysze i szybko znikają
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj z dziećmi są Super.😋 Miałam tylko jogurt Bałkański i wyszły rewelacja 🥰
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, jeszcze tylko jedno pytanie, pieczemy z termobiegiem czy nie?
OdpowiedzUsuńPiekę góra - dół bez termoobiegu.
UsuńDziękuję, upiekłam z 🙂, wyszły przepyszne, ale następnym razem zrobię bez, dziękuję super przepis 🙂🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakują 🤗. Smacznego i pozdrawiam serdecznie 🤗.
UsuńWitam a jaki ten jogurt mały czy duży bo piszę 1/2 i nie wiem którego kupić żeby dać pół
OdpowiedzUsuńProszę kupić duży, a to co zostanie można zjeść 😉.
UsuńJest napisane 1/2 szklanki jogurtu. Ludzie! Czytajcie że srozumieniem
UsuńA co z białkiem?🤔
OdpowiedzUsuńBiałko roztrzepujemy i smarujemy nim uformowane już rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń