Przepyszna bułeczkowa przekąska, doskonała do pracy, szkoły, na spacerze czy wycieczce.
Te bułeczki u nas są hitem. Znikają szybko i jeszcze ciepłe. Dzieci je uwielbiają i nie tylko dzieci 😋. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - naprawdę warto !!!
Składniki (ilość ok. 25 sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 250 g szynki
- ok. 250 g sera żółtego
- ketchup
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy letnie mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. w ciepłe miejsce.
Do zaczynu wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy letnie masło i ręką wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy ketchupem, a na środku układamy szynkę i ser. Brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy sklejeniem do dołu (patrz zdjęcia). Kroimy na mniejsze porcje. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Bułeczki mega smaczne...
OdpowiedzUsuńPyszne! Dzieci zadowolone!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że smakują. Pozdrawiamy!
Usuń