Przepyszne domowe bułeczki. Idealne na dobry początek dnia dla dzieci i dorosłych.
Bardzo prosty przepis. Koniecznie go wypróbujcie. Bułeczki są naprawdę przepyszne. W naszym domu królują najczęściej w weekendowe poranki lub podwieczorki. Znikają zaraz po upieczeniu z domowym dżemem/nutellą i szklanką mleka. Mniam!!!
Bułeczki przygotowuje 4,5-letni Urwis i jego Mama.
Składniki (na ok. 9 bułek):
Wykonanie:
Drożdże kruszymy. Dodajemy do nich 50 ml mleka, miód, żółtka i wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Do przygotowanego drożdżowego płynu dolewamy pozostałe mleko, dodajemy masło (ja pokroiłam w drobną kostkę) oraz dosypujemy mąkę (uwaga mąkę dosypuj sukcesywnie - kontroluj konsystencję ciasta, uważaj by nie dosypać za dużo mąki; ciasto powinno odchodzić od ręki). Ciasto należy wyrabiać rękami, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (powinno podwoić swoją objętość). Ja pod koniec wyrabiania ciasta dodałam wcześniej namoczone rodzynki.
Następnie ciasto odrywamy po kawałku i formułujemy bułeczki. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zrób odstępy bo bułki rosną). Bułki pozostawiamy do napuszenia (ok. 20 min).
Bułeczki gotowe prezentują się tak:
Składniki (na ok. 9 bułek):
- ok. 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 2 żółtka
- 70 g masła
- 150 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: rodzynki
Wykonanie:
Drożdże kruszymy. Dodajemy do nich 50 ml mleka, miód, żółtka i wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Do przygotowanego drożdżowego płynu dolewamy pozostałe mleko, dodajemy masło (ja pokroiłam w drobną kostkę) oraz dosypujemy mąkę (uwaga mąkę dosypuj sukcesywnie - kontroluj konsystencję ciasta, uważaj by nie dosypać za dużo mąki; ciasto powinno odchodzić od ręki). Ciasto należy wyrabiać rękami, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (powinno podwoić swoją objętość). Ja pod koniec wyrabiania ciasta dodałam wcześniej namoczone rodzynki.
Następnie ciasto odrywamy po kawałku i formułujemy bułeczki. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zrób odstępy bo bułki rosną). Bułki pozostawiamy do napuszenia (ok. 20 min).
Następnie smarujemy mlekiem przy pomocy pędzelka i pieczemy w piekarniku na złoty kolor ok. 15-20 min w 180 st. C.
Bułeczki gotowe prezentują się tak:
Życzymy smacznego !!!
Pycha, dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńUpiekłam, bułeczki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś i ja. Teraz są w piekarniku i ładnie pachną.
OdpowiedzUsuńAczkolwiek widzę, że spody zrobiły im się nieco czarne🤔
Zapytam czy masło dodaję się do rozczynu drożdży czy wciera w ciasto. Pewnie to wina masła, ze się trochę bardziej podpisały.
Masło dodajemy do przygotowanego drożdżowego płynu, razem z pozostałym mlekiem i mąką.Pozdrawiam.
UsuńWyciągnęłam i są ładnie pulchne w środku, na zewnątrz chrupiąca skórka. Może za długo były w piekarniku krótszy czas pieczenia niż podany w przepisie. Chyba to jest powód.
OdpowiedzUsuńNiestety każdy piekarnik inaczej piecze. Możliwe, że czas pieczenia u Pani będzie krótszy. Proszę wypróbować.Pozdrawiam serdecznie
Usuń