Ten przepis jest w naszej rodzinie już od dawna. Taka rolada często gości na na naszym stole, również świątecznym. Babcia jest mistrzynią w jego przygotowaniu.
Dla nas to smaczna alternatywa dla krokietów i pasztecików, zwłaszcza, gdy najmłodsi członkowie rodziny nie przepadają za grzybami i kapustą, a ten przysmak bardzo smakuje również dzieciakom. Dzielę się więc przepisem. Zapraszamy do naszej kuchni - w przygotowaniu pomaga mi 4,5 -letnia Ania - ugniata drożdżowe ciasto i nakłada farsz😉.
Składniki (na dwie rolady):
ciasto:
- ok 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mrożonego szpinaku ( u nas rozdrobniony)
- mały słoiczek pomidorów suszonych w olej
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz: drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Dodajemy odsączone i pokrojone pomidory, szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko smażymy aż do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto: Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy zaczyn i partiami wsypujemy mąkę.
Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na blaszce jeden obok drugiego (mogą też być dwie keksówki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.
Bardzo, bardzo apetyczna ta rolada babci.
OdpowiedzUsuń