Przepyszne jabłka pod kruszonką z orzechami i nutą cynamonu - najlepszy deser w okresie jesienno-zimowym. Gorąco polecam!
Święta już tuż tuż - więc przygotowania idą pełną parą. Obieramy też orzechy, które dostaliśmy od babci. Urwis z wielkim zaangażowaniem pomaga tacie😊. Mamo - pyta Ania - skoro obieramy orzechy może zrobisz dziś jabłka pod kruszonką z orzechami? No więc robimy - przepisem dzielę się z Wami. Ten deser zawsze się udaje😋.
Składniki:
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy w garnku, gdy będą na pół twarde dodajemy cukier, chwilę dusimy i odstawiamy z palnika. Dodajemy orzechy i cynamon (można dodać też np. rodzynki). Wszystko mieszamy. Na blaszkę wysmarowaną masłem wykładamy farsz jabłkowy i posypujemy kruszonką (kruszonkę można zetrzeć na tarce). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min.
Ania pomaga i ćwiczy małe rączki.
Święta już tuż tuż - więc przygotowania idą pełną parą. Obieramy też orzechy, które dostaliśmy od babci. Urwis z wielkim zaangażowaniem pomaga tacie😊. Mamo - pyta Ania - skoro obieramy orzechy może zrobisz dziś jabłka pod kruszonką z orzechami? No więc robimy - przepisem dzielę się z Wami. Ten deser zawsze się udaje😋.
- 1,5 kg jabłek
- 50 g orzechów włoskich
- cukier – do smaku
- cynamon – do smaku
- 28 dag maki pszennej
- 15 dag cukru
- 1 żółtko
- 15 dag masła
Wykonanie:
Kruszonka: Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, wykładamy masło. Wszystkie składniki siekamy nożem na jak najmniejsze kawałki, dodając w międzyczasie żółtko. Następnie ciasto wyrabiamy już rękami aż do połączenia składników - formułujemy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce, by lepiej się kruszyło.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy w garnku, gdy będą na pół twarde dodajemy cukier, chwilę dusimy i odstawiamy z palnika. Dodajemy orzechy i cynamon (można dodać też np. rodzynki). Wszystko mieszamy. Na blaszkę wysmarowaną masłem wykładamy farsz jabłkowy i posypujemy kruszonką (kruszonkę można zetrzeć na tarce). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min.
Ania pomaga i ćwiczy małe rączki.
Życzymy smacznego!
Zrobiłam. Smakuje jak szarlotka, a mniej pracy. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuń