Dzielę się z Wami przepisem na sałatkę, którą moja rodzina uwielbia. Sałatka jest prosta w wykonaniu i szybka - jedynie wcześniej należy upiec w piekarniku buraki - ja upiekłam dzień wcześniej i przechowuję je w lodówce przez kilka dni (nieobrane). Piekę od razu ich większą ilość, gdyż potem można je wykorzystać jako dodatek np. do obiadu czy wielu przystawek. W kuchni pomaga mi 4-letni Urwis.
Składniki:
- rukola
- 2 średniej wielkości buraki
- 90 g sera sałatkowego typu feta - u nas ziołowy
- garść orzeszków nerkowca do posypania sałatki
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki równej wielkości myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy burak osobno). Układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 h (czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości - miękkość buraków możemy sprawdzić nakłuwając je widelcem). Upieczone buraki wyjmujemy z foli i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku układamy kolejno: umytą rukolę, pokrojone buraki, pokruszony ser. Całość posypujemy orzeszkami i polewamy sosem (najlepiej przed podaniem).
Przygotowanie krok po kroku na zdjęciach. Ania pomaga 😊 i jest bardzo dumna z samodzielnie przygotowanej sałatki (z drobniutką pomocą mamy😉).
Oto nasza sałatka:
u nas też ją bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńTakie proste i szybkie sałatki są najlepsze.
OdpowiedzUsuń