Świąteczne bułeczki z cynamonem z przepisu babci Gosi



Przepyszne bułeczki z cynamonem, które u nas w rodzinie są hitem, nie tylko na świątecznym stole.


Ten przepis dostałyśmy od naszej babci i naprawdę jest wart polecenia. Mięciutkie bułeczki w cynamonowym wydaniu uwielbiają dzieci, jak i dorośli. My zajadamy się nimi popijając mlekiem.
Zapraszam dziś więc do naszej kuchni pachnącej cynamonem. W przygotowaniu bułeczek pomaga 4-letni Urwis, bo w kuchni też można się bawić bezpiecznie, a przy okazji wiele nauczyć. Ania uwielbia zagniatać ciasto drożdżowe, a formułowanie bułeczek powiem Wam szczerze wychodzi jej coraz lepiej. Zobaczcie sami.


Składniki:
  • 260 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru (my dałyśmy mniej);
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka
  • trochę masła do wysmarowania bułeczek


Wykonanie:
Do rondla wlewamy 100 ml mleka, dosypujemy 20 g mąki, mieszamy. Trzymamy na średnim ogniu, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką masę (pudding). Pudding odstawiamy do wystudzenia.


Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dwoma łyżkami cukru. Pozostawiamy na ok. 20 min do spienienia.
Jajka miksujemy z puddingiem i roztopionym masłem.
Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz zmiksowane jajka-pudding-masło. Zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne i nie lepić się do ręki (można dosypać więcej mąki jeśli ciasto bardzo przywiera do rąk).
Ciasto odstawiamy na 1,5h w misce przykryte ściereczką.







Mieszamy cynamon z cukrem .


Gdy ciasto wyrośnie kładziemy je na stolnicy, zmiażdżamy na duży naleśnik. Kroimy go na 8 równych części, a każdą z nich formułujemy w kule. 





Każdą kulę rozciągamy w owal, smarujemy masłem (można roztopić), posypujemy cukrem cynamonowym. Najpierw składamy boki do wewnątrz i formułujemy bułeczki. Po wyrośnięciu smarujemy je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy około 15 min-20 min. w temp. 190 st. C.








Nasze bułeczki po upieczeniu:




Życzymy smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale rumiane bułeczki, muszą cudownie pachnieć. Porywam jedną Aniu...

    OdpowiedzUsuń