Szybkie i proste w wykonaniu ciasto z powidłami śliwkowymi. W przygotowaniu pomaga 4,5-letni Urwis.
Ulubiony murzynek mojej rodziny. Dodane do ciasta gęste powidła z kawałkami owoców sprawiają, że są one wyczuwalne w cieście - mniam. Uwielbiam takie przepisy - ciasto jest szybkie w wykonaniu, a córka ma radochę, że może popróbować ucierania ciasta w makutrze. No i placek smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych 300-320 g (najlepiej domowe lub dobrej jakości z kawałkami owoców)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru - u nas trzcinowy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Wymiary formy: 24x29 cm
Wykonanie:
Mieszamy mąkę z kakao i sodą.
Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z utartą masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 1 h (ciasto w trakcie pieczenia można przykryć papierem, by zbytnio się nie przypaliło).
Tak ciasto prezentuje się po upieczeniu. Można je posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową.
Właśnie takiego prostego przepisu szukałam. Dzięki za inspiracje...
OdpowiedzUsuń