Przepyszny murzynek z powidłami śliwkowymi



Szybkie i proste w wykonaniu ciasto z powidłami śliwkowymi. W przygotowaniu pomaga 4,5-letni Urwis.

Ulubiony murzynek mojej rodziny. Dodane do ciasta gęste powidła z kawałkami owoców sprawiają, że są one wyczuwalne w cieście - mniam. Uwielbiam takie przepisy - ciasto jest szybkie w wykonaniu, a córka ma radochę, że może popróbować ucierania ciasta w makutrze. No i placek smakuje wyśmienicie!

Składniki:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych 300-320 g (najlepiej domowe lub dobrej jakości z kawałkami owoców)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru - u nas trzcinowy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Wymiary formy: 24x29 cm



Wykonanie:

Mieszamy mąkę z kakao i sodą.


Masło z cukrami i żółtkami ucieramy na puszystą masę. Następnie do utartej masy dodajemy powidła i dalej ucieramy. Potem stopniowo dodajemy wszystkie sypkie produkty na przemian z mlekiem.

 





Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z utartą masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 1 h (ciasto w trakcie pieczenia można przykryć papierem, by zbytnio się nie przypaliło).






Tak ciasto prezentuje się po upieczeniu. Można je posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową.



Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Właśnie takiego prostego przepisu szukałam. Dzięki za inspiracje...

    OdpowiedzUsuń