Przepyszne szaszłyki - specjał męża


Szybkie w wykonaniu, przepyszne szaszłyki z kurczakiem i warzywami. Ulubione szaszłyki mojej rodziny.

Domowe szaszłyki z chrupiącą panierką, na które "pozwalamy sobie" od czasu do czasu😋. Bo jak fast food to tylko domowy😀. Zapraszam po nasz ulubiony przepis, tym razem w kuchni Urwis i tata. 4,5-letnia Ania pomaga nabijając poszczególne składniki na patyczki.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek (0,33l) pieczarek marynowanych
  • przyprawy do marynaty kurczaka (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, gyros)
  • olej
  • patyczki na szaszłyki
panierka:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ok. 5 łyżek mąki
  • bułka tarta do obtoczenia (około 1 szklanki)
  • łyżeczka vegety



Wykonanie:

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Należy pokroić je w kostkę i zamarynować w przyprawach z odrobiną oleju, wstawić do lodówki (12-24 h).

Przygotowujemy warzywa - paprykę kroimy w grubą kostkę, pieczarki odsączamy z marynaty, a cebulę kroimy w talarki lub oddzielamy płatami.
Następnie nabijamy kolejno składniki - u nas mięso, papryka, cebula, pieczarka itd po 2 składniki kończąc mięskiem.







Przygotowanie ciasta na panierkę: jajko roztrzepujemy w mleku. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego i dodajemy odrobinę vegety.

Przygotowane szaszłyki maczamy w cieście i posypujemy bułką tartą (jeżeli lubicie grubszą panierkę czynność powtarzamy). Smażymy na głębokim oleju, obracając szaszłyk z każdej strony aż do ładnego zarumienienia.






Szaszłyki po usmażeniu prezentują się tak:



Życzymy smacznego !!!



1 komentarz: