Domowe szaszłyki z chrupiącą panierką, na które "pozwalamy sobie" od czasu do czasu😋. Bo jak fast food to tylko domowy😀. Zapraszam po nasz ulubiony przepis, tym razem w kuchni Urwis i tata. 4,5-letnia Ania pomaga nabijając poszczególne składniki na patyczki.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 słoiczek (0,33l) pieczarek marynowanych
- przyprawy do marynaty kurczaka (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, gyros)
- olej
- patyczki na szaszłyki
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- ok. 5 łyżek mąki
- bułka tarta do obtoczenia (około 1 szklanki)
- łyżeczka vegety
Wykonanie:
Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Należy pokroić je w kostkę i zamarynować w przyprawach z odrobiną oleju, wstawić do lodówki (12-24 h).
Przygotowujemy warzywa - paprykę kroimy w grubą kostkę, pieczarki odsączamy z marynaty, a cebulę kroimy w talarki lub oddzielamy płatami.
Następnie nabijamy kolejno składniki - u nas mięso, papryka, cebula, pieczarka itd po 2 składniki kończąc mięskiem.
Przygotowanie ciasta na panierkę: jajko roztrzepujemy w mleku. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego i dodajemy odrobinę vegety.
Przygotowane szaszłyki maczamy w cieście i posypujemy bułką tartą (jeżeli lubicie grubszą panierkę czynność powtarzamy). Smażymy na głębokim oleju, obracając szaszłyk z każdej strony aż do ładnego zarumienienia.
Szaszłyki po usmażeniu prezentują się tak:
Mniam, mniam . Na Sylwestra wypróbujemy.
OdpowiedzUsuń