Przygotowujemy domową miksturę na przeziębienie - nasze wsparcie w sezonie wirusowym.
W okresie jesiennym, a teraz szczególnie w okresie nieustępliwych wirusów, staram się "pracować" nad odpornością moich najbliższych.
Ostatnio od naszej cioci, z rodzinnej pasieki, dostałyśmy w prezencie dość sporo miodu. Na bazie miodu, razem z córką przygotowujemy więc domowy specyfik, który co najważniejsze, sprawdza się u nas w okresie przeziębień. Syrop wychodzi dość ostry, ale dodając go do wody czy herbaty można przemycić nawet u dzieci.
Składniki:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok z cytryny wyciskamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki - imbir, sok z cytryn, miód, wodę - i wstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie miksturę przecedzamy przez gęste sitko, rozlewamy do butelek i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. My miksturę dodajemy do herbaty czy wody - pamiętajcie, aby nie dodawać do gorących napojów, bo utraci swoje właściwości zdrowotne.
W przygotowaniu mikstury pomaga mi mój 4-letni Urwis. Ania łączy ze sobą poszczególne składniki, doświadczając przy tym bogactwo wyrazistych zapachów i smaków - zwłaszcza imbir, cytryna :). Nasze aktywności w kuchni stają się więc niejako ciekawą zabawą sensoryczną :) - powąchaj i posmakuj :).
A może Wy macie swoje sprawdzone sposoby / domowe receptury na przeziębienie?
Składniki:
- 250 g korzenia imbiru
- 5 cytryn
- 6 dużych łyżek miodu naturalnego
- 500 ml ostygniętej i przegotowanej wody
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok z cytryny wyciskamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki - imbir, sok z cytryn, miód, wodę - i wstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie miksturę przecedzamy przez gęste sitko, rozlewamy do butelek i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. My miksturę dodajemy do herbaty czy wody - pamiętajcie, aby nie dodawać do gorących napojów, bo utraci swoje właściwości zdrowotne.
W przygotowaniu mikstury pomaga mi mój 4-letni Urwis. Ania łączy ze sobą poszczególne składniki, doświadczając przy tym bogactwo wyrazistych zapachów i smaków - zwłaszcza imbir, cytryna :). Nasze aktywności w kuchni stają się więc niejako ciekawą zabawą sensoryczną :) - powąchaj i posmakuj :).
A może Wy macie swoje sprawdzone sposoby / domowe receptury na przeziębienie?
Samo zdrowie, dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuń