Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki pszenne na jogurcie. Bułki są przepyszne, puszyste i mięciutkie. Razem z 4-letnim Urwisem przygotowujemy je na kolację.
U nas dziś domowe bułeczki pszenne na jogurcie. Przepis polecamy z całego serca - w przygotowanie ciasta spróbujcie zaangażować swoje pociechy. Ugniatanie ciasta i formułowanie bułeczek to świetna zabawa i doskonałe ćwiczenia motoryczne.
Najpierw przygotowanie potrzebnych składników. Córka pomaga - wspólnie ważymy, liczymy, odmierzamy składniki na szklanki czy łyżki - trochę matematyki użytkowej nigdy nie za wiele :).
Składniki:
- 15 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Wykonanie:
W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Następnie wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, olej. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pamiętajcie o tym, by składniki miały temperaturę pokojową - np. jogurt - aby drożdże mogły "ruszyć".
Zobaczcie jak pomaga mi Ania - dodaje składniki i bardzo starannie ugniata ciasto ćwicząc małe rączki (Urwis uwielbia ten etap i jest w tym całkiem niezły :).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części i formułujemy z nich bułeczki. Bułki wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pozostawiamy do napuszenia na około 30 min. Po tym czasie bułki pieczemy w 200 st. C przez około 20 min do zarumienienia.
Aniu, ale smakowicie wyglądają, mniam, mniam...
OdpowiedzUsuń