Smaczne bułeczki, które zawsze wychodzą idealnie.
Dzielę się z Wami przepisem na bułeczki naszej babci. Bułeczki pieczone według tej receptury są naprawdę przepyszne. Do pomocy w kuchni angażuję oczywiście mojego Urwisa - przygotowanie potrzebnych składników, wyrabianie ciasta, a następnie samodzielne formułowanie pieczywa jest dla Ani świetną zabawą. Choć to nie tylko zabawa... jakie było moje zaskoczenie, gdy Ania zauważa: "Aaa.. tutaj dodajemy mleko, bo gdy pieczemy chlebek to tylko wodę... prawda?"; "Aaa tutaj idą jajka - do chleba ich nie dodajemy.". Zabawy kulinarne mogą sprzyjać nabywaniu wielu wiadomości i umiejętności.
Składniki:
(Z ciasta powstaje ok. 14 bułeczek.)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, dolewamy letnie mleko i dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka i mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone i przestygnięte masło. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Delikatnie formułujemy wałek, który dzielimy na ok. 14 porcji. Następnie formułujemy bułeczki, które pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min (bułeczki przykrywamy ściereczką).
Roztrzepujemy jajko z mlekiem. Wyrośnięte bułeczki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok. 25-30 min.
Oto są (i ten zapach :)
Koniecznie wypróbujcie przepis - koniecznie razem z dziećmi!!!
Życzymy smacznego !!!
Domowe bułeczki pierwsza klasa, wyszły jak malowane. Dzięki Aniu za przepis.
OdpowiedzUsuńRobilam buleczki niebo w gębie pychota polecam
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik góra/dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńU mnie góra-dół bez termoobiegu.
UsuńA można dać drożdże w proszku? Jaką porcję?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć nie robiłam z suchymi. Przeliczniki są zazwyczaj podane na opakowaniu drożdży suchych. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA jaka całe czy tylko żółtka
OdpowiedzUsuńCałe jajka.
OdpowiedzUsuńSą to bułeczki do szyneczki czy dżemu?
OdpowiedzUsuńMy jemy je zarówno z szynką, jak i z dżemem ;)
UsuńDziękuję czyli nie są słodkie
OdpowiedzUsuńTrochę są, ale jak dla mnie do szynki również są ok :). Super nadają się też jako bułki do burgerów.
UsuńCzy można przygotować bułki wieczorem a upiec dopiero rano?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Pozdrawiam.
UsuńBardzo dobre dziś robilam
OdpowiedzUsuńCzy można dodać nadzienie np.mrożone borówki?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. My te bułki jemy zarówno z szynką i serem (na słono), jak i na słodko. Proszę próbować. Bułeczki z nadzieniem polecam te:
Usuńhttps://www.urwiswakcji.pl/2021/08/jagodzianki-naszej-babci-z-tego.html
https://www.urwiswakcji.pl/2021/10/bueczki-przytulaski-z-nadzieniem-bardzo.html
https://www.urwiswakcji.pl/2021/08/bueczki-z-owocowa-niespodzianka-miekkie.html
Witam, jakiego typ mąki Pani używa?
OdpowiedzUsuńMąka pszenna - wyjdą z każdej ;)
UsuńDziękuję za informację. Pozdrawiam
UsuńA czy można zmniejszyć ilość cukru a więcej soli i będą się nadawać do szyneczki
OdpowiedzUsuńMy te bułki zajadamy również z szynką :). Dla mnie te bułeczki nie smakują jak typowe słodkie bułeczki mleczne. Może proszę najpierw spróbować zrobić z przepisu i ocenić smak. Ja nie próbowałam modyfikować składników - ewentualnie zmniejszyłabym ilość cukru. Pozdrawiam serdecznie - proszę próbować :)
UsuńCzy można te bułeczki zrobić z mąką bezglutenową
UsuńNie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy można dać mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam 😉
UsuńProszę podpowiedzieć ile to wagowo u pani 4 szklanki mąki? Piekę słabo a szklanka szklance nierówna ...
OdpowiedzUsuńU mnie szklanka ma pojemność 250 ml. ;)
UsuńCzy zachowują świeżość kolejnego dnia? Niektóre pieczywo następnego dnia robi się twardawe.
OdpowiedzUsuńOczywiście nie będą już takie mięciutkie jak 1 dnia, ale nie są twarde. Ja przechowuję je w worku papierowym, który zamykam w worku strunowym i jak dla mnie są pyszne. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń