Urwis w kuchni - przepis na bułeczki naszej babci


Smaczne bułeczki, które zawsze wychodzą idealnie.  

Dzielę się z Wami przepisem na bułeczki naszej babci. Bułeczki pieczone według tej receptury są naprawdę przepyszne. Do pomocy w kuchni angażuję oczywiście mojego Urwisa - przygotowanie potrzebnych składników, wyrabianie ciasta, a następnie samodzielne formułowanie pieczywa jest dla Ani świetną zabawą. Choć to nie tylko zabawa... jakie było moje zaskoczenie, gdy Ania zauważa: "Aaa.. tutaj dodajemy mleko, bo gdy pieczemy chlebek to tylko wodę... prawda?"; "Aaa tutaj idą jajka - do chleba ich nie dodajemy.". Zabawy kulinarne mogą sprzyjać nabywaniu wielu wiadomości i umiejętności.



Składniki:

(Z ciasta powstaje ok. 14 bułeczek.)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka



Wykonanie:

Drożdże kruszymy, do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, dolewamy letnie mleko i dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka i mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone i przestygnięte masło. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.






Ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Delikatnie formułujemy wałek, który dzielimy na ok. 14 porcji. Następnie formułujemy bułeczki, które pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min (bułeczki przykrywamy ściereczką).






Roztrzepujemy jajko z mlekiem. Wyrośnięte bułeczki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok. 25-30 min.


Oto są (i ten zapach :)




Koniecznie wypróbujcie przepis - koniecznie razem z dziećmi!!!

Życzymy smacznego !!!





30 komentarzy:

  1. Domowe bułeczki pierwsza klasa, wyszły jak malowane. Dzięki Aniu za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam buleczki niebo w gębie pychota polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy piekarnik góra/dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  4. A można dać drożdże w proszku? Jaką porcję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć nie robiłam z suchymi. Przeliczniki są zazwyczaj podane na opakowaniu drożdży suchych. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. A jaka całe czy tylko żółtka

    OdpowiedzUsuń
  6. Są to bułeczki do szyneczki czy dżemu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję czyli nie są słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę są, ale jak dla mnie do szynki również są ok :). Super nadają się też jako bułki do burgerów.

      Usuń
  8. Czy można przygotować bułki wieczorem a upiec dopiero rano?

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre dziś robilam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać nadzienie np.mrożone borówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. My te bułki jemy zarówno z szynką i serem (na słono), jak i na słodko. Proszę próbować. Bułeczki z nadzieniem polecam te:
      https://www.urwiswakcji.pl/2021/08/jagodzianki-naszej-babci-z-tego.html
      https://www.urwiswakcji.pl/2021/10/bueczki-przytulaski-z-nadzieniem-bardzo.html
      https://www.urwiswakcji.pl/2021/08/bueczki-z-owocowa-niespodzianka-miekkie.html

      Usuń
  11. Witam, jakiego typ mąki Pani używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna - wyjdą z każdej ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za informację. Pozdrawiam

      Usuń
  12. A czy można zmniejszyć ilość cukru a więcej soli i będą się nadawać do szyneczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My te bułki zajadamy również z szynką :). Dla mnie te bułeczki nie smakują jak typowe słodkie bułeczki mleczne. Może proszę najpierw spróbować zrobić z przepisu i ocenić smak. Ja nie próbowałam modyfikować składników - ewentualnie zmniejszyłabym ilość cukru. Pozdrawiam serdecznie - proszę próbować :)

      Usuń
    2. Czy można te bułeczki zrobić z mąką bezglutenową

      Usuń
    3. Nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Czy można dać mleko roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Proszę podpowiedzieć ile to wagowo u pani 4 szklanki mąki? Piekę słabo a szklanka szklance nierówna ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zachowują świeżość kolejnego dnia? Niektóre pieczywo następnego dnia robi się twardawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście nie będą już takie mięciutkie jak 1 dnia, ale nie są twarde. Ja przechowuję je w worku papierowym, który zamykam w worku strunowym i jak dla mnie są pyszne. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń