Placuszki z tartych jabłek - mój Urwis je uwielbia


Dzielę się z Wami przepisem na placuszki z jabłkami. U nas sprawdzają się doskonale na deser lub kolację. Zapraszam do naszej kuchni - w przygotowaniu pomaga Ania.

Pada już od tygodnia. Popołudniowa nuda? Nie u nas :):). Na podwieczorek przygotowujemy nasze ulubione placuszki z jabłkami - bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Do pomocy w kuchni angażuję oczywiście mojego Urwisa, który okropnie się dziś nudzi i nudzi... :). Tak - to mój sprawdzony sposób na nudę - proszę Anię o pomoc w przygotowaniu posiłku.


Składniki:
  • 5 jabłek
  • 2 jajka
  • ok. 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
Ilość: ok. 25 placuszków


Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (ilość mąki zależy od ilości soku w jabłkach). Placki nakładam łyżką i smażę na suchej rozgrzanej patelni. Można podawać je z dodatkami typu miód, czekolada, dżem, choć my wolimy bez dodatków.

Ania pomaga w przygotowaniu ciasta. Pod moim czujnym okiem ściera jabłka, odmierza i dodaje poszczególne składniki. Miesza ciasto. Gdy ciasto jest gotowe - jest bardzo dumna, że przygotowała je prawie samodzielnie, z niewielką pomocą mamy.








Placuszki smażę już samodzielnie. W międzyczasie Ania pomaga mi porządkować i nakryć do stołu.





Oto one:




Życzymy smacznego!

Jeśli przekonałam Was do wypróbowania tego przepisu i wspólnych zabaw kulinarnych z dzieckiem - koniecznie pochwalcie się zdjęciem!



3 komentarze:

  1. Mniam, mniam urwisie. Dzisiaj zrobimy placuszki według twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorry,a ile tych jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa jajka, już dopisuję je do przepisu, bo mi umknęły. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń