Przygotowujemy domowy syrop, który sprawdzi się w sezonie przeziębień i wzmocni odporność naszej rodziny. W kuchni pomaga kochany Urwis i ćwiczy jednocześnie małe rączki.
Powrót do przedszkola to zdecydowanie wielka radość Ani ze wspólnych zabaw z rówieśnikami, ale też niestety nawracające infekcje. Nieustannie staram się pracować nad odpornością córki i poszukuję domowych receptur na jesienne przeziębienia. Ten syrop podrzuciła mi ostatnio nasza cioteczka kuchareczka, u której sprawdził się w ostatnim sezonie. Ania raczej niechętnie wypija domowe specyfiki, jak np. z cebuli, a ten pije ze smakiem. Postanowiłam więc zrobić dodatkowe słoiki.
3 słoiki po 0,5 l
Składniki:
- około 300 ml miodu naturalnego
- 6 cytryn
- 150 g korzenia imbiru
Wykonanie:
Wyszorowaną cytrynę i imbir obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku układamy naprzemiennie 2-3 plasterki cytryny i imbiru, a następnie zalewamy miodem. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoika. Syrop zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Można go podawać jako dodatek do wody czy herbaty (herbata nie może zbyt gorąca bo syrop straci cenne właściwości).
Zobaczcie jak pomaga mi Ania - doskonali umiejętność krojenia nożem i układa poszczególne składniki w słoikach. Ćwiczy przy tym małą motorykę, a co najważniejsze dobrze się bawi. No i ta satysfakcja, gdy samodzielnie wypełni cały słoik.
Idealny przepis na wzmocnienie odporności..
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać syrop?
OdpowiedzUsuńMy taką ilość przechowujemy ok. 3 tyg. Jednak myślę, że ze względu na właściwości konserwujące miodu można i dłużej.
UsuńCzy można go pić codziennie aby zmocnić odporność?
OdpowiedzUsuńTak. My pijemy codziennie. Pozdrawiamy.
UsuńA dodaje się go do cherbaty czy tak z łyżki się pije ile się daje 6letniemu dziecku
UsuńMy syrop pijemy bezpośrednio z łyżeczki lub jako dodatek do wody czy herbaty. Pozdrawiam.
UsuńWitam można dodać pokrojone ząbki czosnku i łyżeczkę na słoik kurkumy,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Wypróbujemy. Pozdrawiamy.
UsuńWitam w jakich ilosciach na dzien podawac 4 latkowi ?? Jaki dokładnie miód ? Wielokwiatowy ?
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję najczęściej wielokwiatowy. Inne rodzaje miodu też mogą być :) Pozdrawiamy.
UsuńCzy wodę też się dodaje?
OdpowiedzUsuńTylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.
UsuńCzy cytryne też można wykorzystać do herbaty..? .. Czy tylko syrop się nadaje?
OdpowiedzUsuńWitam ile czasu może stać ten syrop w słoiku nie otwierany
OdpowiedzUsuńDzień dobry. U nas zawsze jest otwierany po 24 h i spożywany na bieżąco w ciągu ok. 3 tyg.
UsuńZrobiłam syrop jednak wyszedł gorzkawy i jest go mało 🤔
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć co mogło pójść nie tak, syrop wychodzi dość słodki. Pozdrawiam.
Usuń