Jesiennie w kuchni - robimy domowy syrop na przeziębienie


Przygotowujemy domowy syrop, który sprawdzi się w sezonie przeziębień i wzmocni odporność naszej rodziny. W kuchni pomaga kochany Urwis i ćwiczy jednocześnie małe rączki.

Powrót do przedszkola to zdecydowanie wielka radość Ani ze wspólnych zabaw z rówieśnikami, ale też niestety nawracające infekcje. Nieustannie staram się pracować nad odpornością córki i poszukuję domowych receptur na jesienne przeziębienia. Ten syrop podrzuciła mi ostatnio nasza cioteczka kuchareczka, u której sprawdził się w ostatnim sezonie. Ania raczej niechętnie wypija domowe specyfiki, jak np. z cebuli, a ten pije ze smakiem. Postanowiłam więc zrobić dodatkowe słoiki.


3 słoiki po 0,5 l

Składniki:

  • około 300 ml miodu naturalnego
  • 6 cytryn
  • 150 g korzenia imbiru



Wykonanie:

Wyszorowaną cytrynę i imbir obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku układamy naprzemiennie 2-3 plasterki cytryny i imbiru, a następnie zalewamy miodem. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoika. Syrop zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Można go podawać jako dodatek do wody czy herbaty (herbata nie może zbyt gorąca bo syrop straci cenne właściwości).

Zobaczcie jak pomaga mi Ania - doskonali umiejętność krojenia nożem i układa poszczególne składniki w słoikach. Ćwiczy przy tym małą motorykę, a co najważniejsze dobrze się bawi. No i ta satysfakcja, gdy samodzielnie wypełni cały słoik.







Oto nasz syrop:




Życzymy smacznego!

A może Wy znacie jakieś sprawdzone domowe receptury na zwiększenie odporności u dzieci?


18 komentarzy:

  1. Idealny przepis na wzmocnienie odporności..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My taką ilość przechowujemy ok. 3 tyg. Jednak myślę, że ze względu na właściwości konserwujące miodu można i dłużej.

      Usuń
  3. Czy można go pić codziennie aby zmocnić odporność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. My pijemy codziennie. Pozdrawiamy.

      Usuń
    2. A dodaje się go do cherbaty czy tak z łyżki się pije ile się daje 6letniemu dziecku

      Usuń
    3. My syrop pijemy bezpośrednio z łyżeczki lub jako dodatek do wody czy herbaty. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Witam można dodać pokrojone ząbki czosnku i łyżeczkę na słoik kurkumy,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam w jakich ilosciach na dzien podawac 4 latkowi ?? Jaki dokładnie miód ? Wielokwiatowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykorzystuję najczęściej wielokwiatowy. Inne rodzaje miodu też mogą być :) Pozdrawiamy.

      Usuń
  6. Czy wodę też się dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy cytryne też można wykorzystać do herbaty..? .. Czy tylko syrop się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam ile czasu może stać ten syrop w słoiku nie otwierany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. U nas zawsze jest otwierany po 24 h i spożywany na bieżąco w ciągu ok. 3 tyg.

      Usuń
  9. Zrobiłam syrop jednak wyszedł gorzkawy i jest go mało 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć co mogło pójść nie tak, syrop wychodzi dość słodki. Pozdrawiam.

      Usuń