Urwis w kuchni - najlepsze domowe gofry na podwieczorek


Przepis na najlepsze domowe gofry, które są znacznie smaczniejsze od tych z budki. 

Dziś u nas na podwieczorek domowe gofry. Przepis na ciasto wędruje po naszej rodzinie już od dawna.
Mój urwis uwielbia gofry - jednak z tymi kupionymi na mieście z budki bywa różnie... W końcu tata pewnego dnia przyniósł do domu - gofrownicę. To był starzał w dziesiątkę! Od tej pory gofry pieczemy tylko w domu i uwierzcie mi - są o wiele lepsze niż te na mieście. 

Składniki (na ok. 8 gofrów):
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 10 dag cukru,
  • mała torebka cukru wanilinowego,
  • 80g roztopionego masła + 20 g stopionej margaryny (można dać samą margarynę - 100g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • odrobinę wody gazowanej,
  • olej do posmarowania gofrownicy,
  • dodatkowo: owoce, cukier puder.
Ania przygotowując dodatki - u nas owoce - ćwiczy małe rączki i doskonali umiejętność krojenia nożem.




Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodajemy jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie, dodajemy stopiony tłuszcz, nadal miksujemy, dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawiamy na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładam 2 - 3 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować, to zależy od wielkości gofrownicy). Piekę na rumiano.





Gofry wyjęte z gofrownicy należy podsuszyć opierając je o coś (nie na leżąco) - ja opieram jeden gofr o drugi.


I teraz to co mój urwis uwielbia - dekorowanie. Ania wymyśla własną kompozycję i układa na na gofrze malinkowe kwiatuszki. Gofr znika w mig - więc udało mi się go sfotografować jedynie podczas układania owoców.



I oto nasze gofry:






Zapraszamy do obejrzenia filmu - jak wykonać ciasto na gofry krok po kroku:


Smakują naprawdę wyśmienicie ! Koniecznie wypróbujcie przepis!

Życzymy smacznego !!!


9 komentarzy:

  1. Ale pyszności dzisiaj u Ani. Skorzystamy z przepisu i zrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  2. A nam bardzo smakują w naszym mieście na Rynku i kosztują zaledwie 9.5 z owocami sosami i bitą śmietaną..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowalem ten przepis, nawet zrobiłem podwójną porcje i niestety nie smakuje. W ogóle nie przypomina smaku gofra a kruchego ciasta maslanego.

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie zrobiłam nawet wyszło tylko ja dałam wszystko do miski a dopiero potem przeczytałam ubic jajka z cukrem ja dałam wszystko naraz potem masło zwarzyło mi sie ale mimo to usmazyłam i było dobre faktycznie było 8 jak dla mnie za duzo proszku do piecz bo czuc ale wszystko zjedli z bita smiet jest ok dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. O wiele za dużo cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Czy gofrownicę ma Pani na 700 czy 1000v bo ja mam na 700 i nigdy nie wychodzą takie jakbym chciała a wypróbowałam już przepisy od wielu osób w tym kucharzy zawodowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pieką się w gofrownicy o mocy 1400W. Pozdrawiam.

      Usuń