Dziś u nas na podwieczorek domowe gofry. Przepis na ciasto wędruje po naszej rodzinie już od dawna.
Mój urwis uwielbia gofry - jednak z tymi kupionymi na mieście z budki bywa różnie... W końcu tata pewnego dnia przyniósł do domu - gofrownicę. To był starzał w dziesiątkę! Od tej pory gofry pieczemy tylko w domu i uwierzcie mi - są o wiele lepsze niż te na mieście.
Składniki (na ok. 8 gofrów):
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 10 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru,
- mała torebka cukru wanilinowego,
- 80g roztopionego masła + 20 g stopionej margaryny (można dać samą margarynę - 100g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- odrobinę wody gazowanej,
- olej do posmarowania gofrownicy,
- dodatkowo: owoce, cukier puder.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodajemy jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie, dodajemy stopiony tłuszcz, nadal miksujemy, dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawiamy na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładam 2 - 3 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować, to zależy od wielkości gofrownicy). Piekę na rumiano.
Gofry wyjęte z gofrownicy należy podsuszyć opierając je o coś (nie na leżąco) - ja opieram jeden gofr o drugi.
I oto nasze gofry:
Zapraszamy do obejrzenia filmu - jak wykonać ciasto na gofry krok po kroku:
Życzymy smacznego !!!
Ale pyszności dzisiaj u Ani. Skorzystamy z przepisu i zrobimy.
OdpowiedzUsuńA nam bardzo smakują w naszym mieście na Rynku i kosztują zaledwie 9.5 z owocami sosami i bitą śmietaną..
OdpowiedzUsuńplacisz za 1 sztukę a Ania ma o wiele więcej
UsuńWypróbowalem ten przepis, nawet zrobiłem podwójną porcje i niestety nie smakuje. W ogóle nie przypomina smaku gofra a kruchego ciasta maslanego.
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam nawet wyszło tylko ja dałam wszystko do miski a dopiero potem przeczytałam ubic jajka z cukrem ja dałam wszystko naraz potem masło zwarzyło mi sie ale mimo to usmazyłam i było dobre faktycznie było 8 jak dla mnie za duzo proszku do piecz bo czuc ale wszystko zjedli z bita smiet jest ok dzieki
OdpowiedzUsuńO wiele za dużo cukru
OdpowiedzUsuńIlość cukru można dostosować do własnych preferencji. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy gofrownicę ma Pani na 700 czy 1000v bo ja mam na 700 i nigdy nie wychodzą takie jakbym chciała a wypróbowałam już przepisy od wielu osób w tym kucharzy zawodowych?
OdpowiedzUsuńMoje pieką się w gofrownicy o mocy 1400W. Pozdrawiam.
Usuń