Pyszne i szybkie ciasto z owocami ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.
Po weekendowym pobycie u dziadków pozostało nam wiele pięknych wspomnień i oczywiście wiele pyszności - swojskie jaja i mąka oraz jabłka antonówki.
Zatem zabieramy się za pieczenie - zwłaszcza, że dostałyśmy świetny przepis!
Poniżej dzielę się z Wami przepisem na ciasto z owocami, który to dostałam od teściowej. Ciasto jest przepyszne - u nas cała rodzina się nim zajada. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste - ciasto z łatwością wykonasz więc razem z dziećmi.
Najpierw razem z córką przygotowuję potrzebne składniki:
- 8 jaj
- 30 dag mąki
- 30 dag cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki: owoce - u nas jabłka ok 0,5 kg
- Używam formy o wymiarach: 40cmx23cm
Przygotowując składniki "przemycam" córce trochę matematyki użytkowej - kuchnia jest znakomitym miejscem do nabywania umiejętności matematycznych :).
Wykonanie:
Białka oddzielam od żółtek. Córka pomaga mi ubijać białka na sztywną pianę. Następnie razem dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (na tym etapie nie używaj już miksera!!). Ciasto wylewam na blaszkę. Wierzch wspólnie posypujemy przygotowanymi wcześniej jabłkami. Ciasto piekę w piekarniku przez ok. 45 min w temp. ok. 180 st. C.
Etap końcowy - wspólne sprzątanie po pracy i wyczekiwanie aż ciasto się upiecze. Ania ostrożnie zagląda przez szybkę. Smakowity zapach rozchodzi się po domu :)
Oto nasze ciasto:
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy na nasz film: jak wykonać ciasto z owocami krok po kroku.
Życzymy smacznego!
Super Aniu wyrosło
OdpowiedzUsuńCzy można dodać borówki
UsuńOczywiście 🙂. Można trochę obsypać borówki mąką ziemniaczaną, bo lubią opaść na dno 😉. Pozdrawiam.
UsuńProste ale przepyszne!!! Jutro robię drugą blaszkę ��
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy
UsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuńNaprawdę aż tyle cukru...? U nas nikt by tego nie zjadł...
OdpowiedzUsuńDokładnie tak
Usuń30dkg mąki a szklanka cukru cos tu nie tak
OdpowiedzUsuńWszystko jest ok. 30 dag czyli 300 g, ilość cukru można zmniejszyć według uznania. Pozdrawiam.
UsuńCiasto wyszło super 👍
OdpowiedzUsuńDziękuję
Smacznego! Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMożna dodać starte jabłka ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. U mnie zawsze kawałki jabłek. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZrobiony według przepisu lecz się nie upiekł .z wierzchu upieczony w środku luźny
OdpowiedzUsuńPrzed wyjęciem z piekarnika proszę zawsze sprawdzać patyczkiem czy placek jest upieczony. Jeśli jest luźny proszę wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo dużo cukru za dużo😪
OdpowiedzUsuń